
Kto szuka wrażeń, ten lubi pikantne potrawy
18 lipca 2013, 11:02Osoby z ponadprzeciętną skłonnością do poszukiwania wrażeń bardziej lubią ostre potrawy.

Ostrożny jak (wspinający się) wąż
20 sierpnia 2014, 11:43Kiedy wąż wspina się na drzewo, ściska pień nawet 5-krotnie mocniej niż to konieczne.

Osobowość decyduje, komu niestraszne piekło w gębie
4 grudnia 2012, 11:57Zamiłowanie do pikantnych potraw czy produktów, np. papryczek chilli, ma więcej wspólnego z osobowością niż tolerancją bólu (Food Quality and Preference).

Rekinia osobowość
30 maja 2016, 13:37Naukowcy z Macquarie University jako pierwsi wykazali, że rekiny rogate mają osobowości.

Ciemną materię tworzą czarne dziury? Obliczenia dodają skrzydeł odrzuconej koncepcji Hawkinga
24 września 2020, 09:43Wśród wielu niezwykłych idei Stephena Hawkinga jest i taka, zgodnie z którą ciemną materię stanowią czarne dziury, które powstały krótko po Wielkim Wybuchu. Pomysł taki jednak odrzucono, jednak nowe badania wskazują, że hipoteza taka może być prawdziwa.

Blog o egiptologii zlikwidowany przez hakerów
23 stycznia 2013, 16:54Hakerzy, którzy atakują egipskie witryny, doprowadzili do zamknięcia bloga Egyptological. Witryna była prowadzona przez egiptologów Kate Phizackerley i Andreę Byrnes. Z powodu ataków Phizackerley zamknęła też swój osobisty blog
Największy noworodek w Rosji
28 września 2007, 07:56Mieszkanka Syberii urodziła 17 września swoje 12. dziecko. Dziewczynka o imieniu Nadia ważyła 2 razy więcej od przeciętnego noworodka, bo aż 7,75 kg.

Mirra obniża cholesterol
29 grudnia 2009, 09:42Eksperymenty laboratoryjne wykazały, że mirra, wysuszona gumożywica drzew balsamowych, ma właściwości obniżające poziom cholesterolu (International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health).

LED dwa razy lepszy dzięki dziurom
26 stycznia 2011, 01:41Dziurawe może być lepsze - tak można podsumować nową technologię produkcji świecących diod, opracowaną przez akademickich inżynierów. Dzięki niej popularne LEDy mogą się stać nawet dwa razy wydajniejsze.

Mutacja białka gronkowca ułatwia zasiedlenie implantu
25 października 2011, 16:42U niektórych pacjentów z implantami kardiologicznymi (sztucznymi zastawkami, rozrusznikami itp.) rozwija się groźne niekiedy dla życia zakażenie krwi, ponieważ bakterie w ich organizmie mają zmutowany gen, ułatwiający im tworzenie biofilmu na urządzeniu.